Мултидисциплинарен екип, воден от д-р Светлозар Славов, акушер-гинеколог от I Клиника

...
 Мултидисциплинарен екип, воден от д-р Светлозар Славов, акушер-гинеколог от I Клиника
Коментари Харесай

Екипи от СБАЛАГ “Майчин дом” с участието на уролози от УМБАЛ Александровска спасиха 29-годишна

 Мултидисциплинарен екип, воден от доктор Светлозар Славов, акушер-гинеколог от I Клиника по оперативна гинекология в СБАЛАГ  “Майчин дом “, съвместно с уролозите доктор Александър Тимев и доктор Александър Калчев от УМБАЛ " Александровска " извърши сложа животоспасяваща интервенция на 29-годишна жена с диагноза плацента превия перкрета. 

 

Младата жена постъпва през юли за секцио в „ Майчин дом “ с безапелационни данни от ултарзвук и ЯМР за така наречен плацента перкрета – едно от най-тежките затруднения при бременност, при което плацентата прониква през цялата стена на матката и простраства към прилежащи на нея органи и тъкани.

 

Подобни случаи постановат по едно и също време с плановото цезарово сечение да се в профил и матката (т.нар. цезарова хистеректомия). При този обаче цезаровото сечение не е осъществено планово, а в изискванията на относителна неотложност заради непредвидима смяна в тоновете на бебето.

 

Не е допустимо в границите на два часа да се провежда операционен екип с присъединяване и на уролози, както и да се обезпечат задоволително кръвни артикули. Поради това Консултативната лекарска комисия на СБАЛАГ „ Майчин дом “ взима решение, по образеца на лекари от Франция и от други страни,  да се извърши цезарово сечение без да се минава през плацентата, да се извади бебето и да се остави матката дружно с плацентата в нея на място.

 

Операцията секцио е осъществена от екипа на доцент Румен Димитров, шеф на II Клиника по оперативна гинекология в СБАЛАГ  “Майчин дом “. След цезаровото сечение казусът е проследяван от акушер-гинеколозите проф. Виолета Димитрова, с над 40 години клинична процедура в болничното заведение, и от доктор Ибрям Ибрям – също с огромен клиничен опит в ехографската диагностика и клиничното акушерство.

 

В амбулаторни условия, след изписването на родилката, са проследявани клиничното й положение, лабораторните й проучвания и ултразвуковата находка. Причината е, че такива пациентки са високорискови за зараза, вторични тежки течения, тромбози и емболии. Провеждана е профилактика с антибиотици и ниско молекулен хепарин.

 

Близо три месеца след цезаровото сечение е преценено, че следва да се извърши хистеректомия (отстраняване на матката). В здравната литература има редица научни изследвания на тази тактика, с оптимален брой 168 систематизирани случаи, разказани от френски авторски колектив. Такова държание при доста добре преценени случаи дава отличен резултат без затруднения за майката и бебето при следващо вярно следене.

 

Пациентката е следена търпеливо и усърдно 11 седмици след секциото и всички индикатори са в норма. Когато екипът на „ Майчин дом “ се твърди, че няма наклонност плацентата „ да се изхвърли “ непринудено, дамата е приета в болница още веднъж за оперативно унищожаване на матката, само че към този момент - при доста по-благоприятни условия и при по-малък риск от тежко кръвотечение.

 

Операцията е извънредно тежка и комплицирана с дълготрайност почти 4 часа. За наслада на всички завършва сполучливо и с релативно дребна кръвозагуба. Благополучен излаз от тази бременност със избавена майка и крепко бебе с помощта на цялостната вярна преценка, на огромния опит като онкогинеколог на направилия хистеректомията доктор Славов и на отличната взаимна работа на лекарите от всички специалности.

 

Операции от сходен вид изискват изключителна съгласуваност с реанимационен екип, с уролози и съдови хирурзи и с обезпечени задоволително кръвни артикули. 

 

„ Изказвам признателност на целия екип и на сътрудниците уролози от УМБАЛ „ Александровска “, които помогнаха да се оправим взаимно с този комплициран клиничен случай “, изрази благодарност проф. Иван Костов, изпълнителен шеф на СБАЛАГ  “Майчин дом “.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР